Medische Encyclopedie – Apotheek Paddepoel – Groningen
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Worminfectie door zweepworm

Inhoud

Worminfectie door zweepworm

Wat is worminfectie door zweepworm?

Zweepwormen zijn lichtgele, soms bijna witte wormen. Ze zijn 3 tot 5 cm lang. Het voorste deel is heel dun, het achterste deel wat dikker.

Zweepwormen komen weinig in Nederland voor. In landen met slechte toiletvoorzieningen of een open riool is de kans op besmetting groter.

De eitjes van de zweepworm zitten in mensenpoep. Ze zijn zo klein dat u ze niet kunt zien.
Bij slechte toiletvoorzieningen of open riolen kunnen de eitjes in de grond komen. Daar moeten ze eerst 3 weken rijpen. Daarna zijn ze pas besmettelijk. 

U krijgt zweepwormen als u de eitjes van de zweepworm inslikt. Dat komt:

 • Als u grond aanraakt waar eitjes inzitten en dan uw hand in uw mond stopt.
 • Als u rauwe, ongewassen groente eet waar eitjes inzitten.

De eitjes groeien in uw darm uit tot volwassen zweepwormen. De kop van de worm zet zich vast in de darmwand.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Met deze adviezen kunt u voorkomen dat u zweepwormen krijgt:

 • Was de handen extra goed
  • na werken in de grond
  • als uw kind buiten in de grond heeft gespeeld
 • Draag handschoenen als u in de landbouw of in een tuin werkt.
 • Was groenten en fruit goed voordat u ze eet.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem contact op met uw huisarts:

 • als u denkt dat u of uw kind zweepwormen heeft. Uw huisarts geeft dan advies over medicijnen. Neem eventueel een zweepworm mee.
 • als u 3 weken na het nemen van de wormenkuur nog steeds wormen in uw ontlasting ziet. Of als u klachten blijft houden.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Wormdodende middelen
Mebendazol en albendazol doden wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert.

De kuur met mebendazol duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Soms moet u de kuur na drie tot vier weken herhalen.

Van albendazol is een eenmalig dosis vaak voldoende. In sommige gevallen wordt ook wel een kuur van drie tot zeven dagen gegeven.

Terug naar overzicht