Medische Encyclopedie – Apotheek Paddepoel – Groningen
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

Miskraam

Wat is miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Het vruchtje is dan gestopt met groeien. De baarmoeder stoot de vrucht en ander weefsel af.

Een miskraam komt bij 1 op de 10 vrouwen voor.

De kans op een miskraam is hoger bij overgewicht, drinken van alcohol en als u wat ouder bent. Maar een miskraam is nooit helemaal te voorkomen. Een miskraam komt niet door seks, stress or sporten.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt een miskraam niet voorkomen.

Heeft u een miskraam of ziet de verloskundige dat de vrucht niet groeit?
Bespreek met uw arts of verloskundige wat u het best kunt doen.
U kunt bijvoorbeeld afwachten totdat de miskraam zelf op gang komt. U kunt ook in het ziekenhuis medicijnen krijgen om de miskraam op gang te brengen. Of u kunt een korte operatie krijgen in het ziekenhuis (curettage).

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Dydrogesteron
Dydrogesteron werkt hetzelfde als het lichaamseigen hormoon progesteron. Dit hormoon is belangrijk voor de zwangerschap. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de baarmoeder goed wordt voorbereid op de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat dydrogesteron de kans op een miskraam vermindert. Vooral als u eerder een miskraam heeft gehad.

Artsen schrijven dydrogesteron voor om een miskraam te voorkomen (als u eerder een miskraam heeft gehad). Hoe eerder u dydrogesteron krijgt, hoe beter uw baarmoeder is voorbereid op de zwangerschap.

Artsen schrijven dydrogesteron ook voor als u een miskraam dreigt te krijgen. Hierbij helpt het om de baarmoeder te 'kalmeren'.

Terug naar overzicht